Biografie

Als driejarige werd Ilsje getroffen door het geluid van de cello. Op haar zesde jaar begon ze met cello spelen; de cello werd haar instrument. Ilsje volgde cellolessen bij verschillende docenten, waaronder Christiaan Thomasius en Roeland Robert en al op jonge leeftijd deed zij een hoop orkestervaring op bij onder andere het Jeugd Orkest Nederland, met tournees naar Italië, Ierland en Japan.
Een studie aan het conservatorium was een logisch gevolg. Aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle studeerde Ilsje bij Maria Hol en Jeroen Reuling. Ilsje deed mee aan meerdere zomercursussen in Zwitserland en België en had masterclasses van onder andere Marcio Carneiro, Francois Guy en Rene Berman. In 2005 sloot Ilsje haar conservatoriumstudie af.

Als celliste heeft Ilsje een jarenlange ervaring in optreden. Zij verzorgde talloze optredens met vaste ensembles Trio Verano (pianotrio), Duo FermiCelli (2celli), Rose Musicali (strijkkwartet) en Duo Appelo-Merk (gitaar-cello) onder andere bij kunstexposities, bij verschillende EU toppen en in de Tweede Kamer, bij de Koninklijke familie, bij bedrijven en in diverse schouwburgen.      
Zij was werkzaam als celliste in verschillende landelijke musicalproducties waaronderRembrandt de Musical’ en ‘Sunset Boulevard’ en werkte mee aan optredens in professionele ensembles bij diverse koren, opera’s, operettes en herdenkingsdiensten.
In samenwerking met het Ramadanfestival verzorgde zij optredens binnen multiculturele muziekprojecten in achterstandswijken, het Concertgebouw en Paradiso.
Met Tim Meeuws maakte ze een theatertour door Nederland met Griekse muziek.
Ook in de popmuziek mocht Ilsje celleren. Zo speelde zij met Kayne West, Blaudzun, Ysis en Inge van Calkar voor radio en tv en op allerlei podia en festivals waaronder Lowlands.

Vanaf 2005 was Ilsje werkzaam op verschillende muziekscholen (Zwolle, Dronten, Meppel, Nijmegen, Kampen, Meppel, Assen) en deed zij ervaring op in het geven van individuele-, groeps- en ensemblelessen aan alle leeftijden, oriëntatielessen en peutercellolessen. Bovendien deed zij ervaring op in het leiden van strijkorkestjes en werkte ze mee aan educatieve muziekprojecten op basisscholen.

In 2010 voelde Ilsje de behoefte om muziek op een andere manier in te leren zetten en startte de opleiding creatieve therapie; muziek in Leeuwarden aan de Stenden Hogeschool.
In haar jaarstage in de psychiatrie ervoer Ilsje de magische kracht van muziek in individuele- en groepstherapieën. In de ouderenpsychiatrie deed zij vervolgens onderzoek naar een behandelmodule met betrekking tot muziek en slaap die ze zelf hielp opzetten en in juli 2012 studeerde ze af als muziektherapeute.

Als muziektherapeute was Ilsje in de jaren die volgden werkzaam op verschillende plekken met verschillende mensen: In het speciaal onderwijs met moeilijk lerende en moeilijk opvoedbare kinderen, in een TBS kliniek en in verzorgingshuizen met dementerende ouderen en mensen met afasie. Ook zette zij zichzelf en de muziek in voor buitenlandse projecten. In 2012 nam ze in de studio van Sytse Broersma een mini-cd op met Molukse muziek, waarvan de opbrengsten volledig zijn gegaan naar Ambon, het Molukse eiland dat augustus 2012 werd getroffen door aardverschuivingen en overstromingen. In december 2012 heeft Ilsje daar meegeholpen huisvestings-, hygiëne-, onderwijs- en muziekprojecten op te zetten. Eind 2013 vertrok Ilsje naar Jordanië om met Syrious Mission muziekworkshops te verzorgen met Syrische vluchtelingen.

Momenteel is Ilsje werkzaam als cellodocente in Assen en Eext bij docentencollectief Klankrijk Drenthe. Bij de Boslustschool (speciaal onderwijs) in Ommen werkt ze als muziektherapeut en muziekbegeleider.
Als celliste verzorgt zij nog altijd optredens (klassieke-, pop-, en wereldmuziek) met Trio Verano en meerdere andere muzikanten en ad hoc ensembles.

Sinds 2019 verzorgt zij ook optredens in ziekenhuizen met 2 cellisten op 1 instrument via Muziek aan Bed.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of een boeking.

ilsjemerk@hotmail.com
06-489 79 387